هر آنچه درباره جراحی لثه باید بدانید
گاهی اوقات برای درمان برخی از مشکلات لثه مانند ژنژیویت یا پریودنتیت باید جراحی پریودنتال انجام شود. این نوع عمل به جراحی لثه شهرت دارد.
هدف از جراحی لثه، درمان بیماری لثه و هرگونه آسیب وارد شده است. (توصیه می شود مقالات لمینت دندان و ایمپلنت دندان را نیز مشاهده کنید) کاری که جراحی لثه برای از بین بردن تأثیرات منفی بیماری لثه انجام میدهد، به صورت زیر است:
• رشد مجدد بافتهای نرم و استخوان آسیب دیده
• جلوگیری از باز جذب و تحلیل رفتن استخوان
• جلوگیری از فاجعه از دست دادن دندان
• کم کردن فاصله بن دندان و لثه که به عنوان مثلث سیاه شناخته میشود
• شکل دهی مجدد استخوان فک برای کاهش احتمال رشد باکتریها در آن
• برطرف کردن عفونت و هجوم باکتریها
انواع بیماری لثه
بیماری لثه اعم از ژنژیویت و پریودنتیت ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. ژنژیویت نوع خفیفتر بیماری لثه است که خود را به صورت قرمزی، تورم و خونریزی لثه نشان میدهد.
در اکثر اوقات ژنژیویت به علت ضعف بهداشت دهان، تجمع پلاک و جرم و رسوب ایجاد میشود. با درمان حرفه ای نزد متخصص میتوان این مشکل را حل کرد. آسیبهای ژنژیویت برگشت پذیر است.
پریودنتیت نوع شدیدتر بیماری لثه است و در واقع در اثر پیشرفت ژنژیویت و عدم درمان آن اتفاق میافتد . در پریودنتیت واکنش التهابی بدن باعث تخریب بافتها و استخوانهای پیرامون میشود. در این فرایند التهابی، لثه شروع به پسروی و جدا شدن از دندان میکند.
حاصل این اتفاق ایجاد شیار بین لثه و دندان است که به آن پاکِت گفته میشود. متأسفانه تشکیل و عمیق شدن پاکِت باعث میشود محل مناسبی برای پنهان شدن باکتریها و گسترش عفونت ایجاد شود. در نتیجه پیشروی پریودنتیت استخوان تخریب شده و ممکن است دندان خود را از دست بدهید.
انواع درمانهایی که در جراحی لثه ممکن است انجام شود
• جرمگیری و تسطیح ریشه
نوع جراحی لثه که باید انجام شود، بستگی به نوع و شدت بیماری لثه دارد. پیش از عمل جراحی دندانپزشک لثه و دندانها را تمیز میکند. ممکن است جرم گیری عمیقی انجام شود تا تمام رسوب تجمع یافته در سطح دندان و زیر سطح لثه زدوده شود.
باکتریها از بین بروند. جرم گیری سطح دندان و ریشه های آن که در زیر سطح لثه قرار دارند، تسطیح ریشه یا روت پلنینگ نام دارد. در این عمل زبری سطح ریشههای دندان صاف میشود تا پلاک و باکتریها به راحتی به آن نچسبند. تسطیح ریشه و جرم گیری عمیق معمولاً هم زمان انجام میشوند.
• جراحی فلپ
جراحی فلپ به ویژه برای افرادی مفید است که جرم و رسوب در پاکتهای عمیق تشکیل شده بین دندان و لثه دارند. در این عمل، لثه برش خورده و همانند کاپوت ماشین بالا زده میشود تا دندانپزشک بتواند تمامی جرم و رسوب تجمع یافته در سطح دندان و زیر لثه را تمیز کند.
پس از آن، این محل کاملاً تمیز و ضد عفونی میشود و لثه به جای اول خود بازگشته و به شکلی بخیه میخورد که تنگاتنگ دندان را در بر بگیرد. همچنین ممکن است در این عمل لازم باشد استخوان مجدداً شکل دهی شود.
• پیوند استخوان
در شرایطی که در اثر بیماری لثه، استخوان پیرامون ریشه دندان صدمه دیده و تخریب شده است ممکن است نیاز به پیوند استخوان باشد. در این عمل استخوان و آسیب دیده با استخوان جدید جایگزین میشود.
استخوان پیوندی ممکن است از بدن خود بیمار باشد و یا از مواد مصنوعی ساخته شده در آزمایشگاه بوده و یا از فرد دیگری اهدا شده باشد. هدف از پیوند استخوان بازسازی استخوان پیرامون دندان و نگه داشتن دندان در جای خود است.
• بازسازی هدایت شده بافت
در این عمل جراحی، دندانپزشک یک تکه کوچک مواد توری شکل بین استخوان و بافت لثه بیمار قرار میدهد. این کار باعث میشود از رشد بیش از حد لثه در فضایی که باید استخوان رشد کند جلوگیری شود.
چرا که سرعت رشد استخوان کمتر از لثه است و باید به آن فرصت داده شود. به این ترتیب استخوان و بافت همبند به شکل متناسب رشد میکنند.
• پیوند بافت نرم
در شرایطی که سطح لثه پایین رفته است و سپس روی کرده است، ممکن است لازم باشد پیوند بافت نرم انجام شود تا آسیب وارد شده جبران کند. در این عمل جراحی، دندانپزشک در بخش دیگری از بدن مقداری بافت برداشت کرده و آن را به این ناحیه آسیب دیده لثه متصل میکند.
معمولاً بافت نرم از سقف دهان برداشته میشود. پیوند بافت نرم نه تنها خطر آسیب دیدن مجدد لثه را کاهش میدهد بلکه ریشه های نمایان شده دندان را که در خطر قرار گرفته اند، میپوشاند.
• لیزردرمانی
برای جراحی لثه میتوان از لیزر درمانی کمک گرفته و به این ترتیب اندازه پاکت بین لثه و دندان را کاهش داده و بافتهای همبند آسیب دیده را ترمیم کرد.
• ژل پروتئینهای تحریک کننده رشد بافت
در این روش از ژل حاوی پروتئین استفاده میشود تا رشد بافت و استخوان تحریک شود.
آماده شدن برای جراحی لثه
پیش از این که جراحی لثه انجام شود باید معاینه کاملی صورت بگیرد تا برنامه درمانی درستی پایه ریزی گردد. در این معاینه احتمالاً کارهای زیر انجام میشود:
o دریافت سابقه پزشکی و دندانپزشکی بیمار
o معاینه کامل دهان و بررسی سلامت دندانها، لثه و فک
o بررسی هر گونه عفونت، آبسه و ضایعات دیگر که میتواند عوارضی در فرآیند التیام بافتها در جراحی، ایجاد نماید
o در میان گذاشتن معایب و مزایا و خطرات احتمالی این عمل با بیمار
روش انجام عمل جراحی لثه
بسته به نوع عمل روشهای مختلفی در پیش گرفته میشود. بیشتر موارد عمل جراحی لثه حدود دو ساعت طول میکشد. جراحی لثه معمولاً تحت بی حسی موضعی انجام میشود. تزریق بی حسی ممکن است کمی برای بیمار ناراحت کننده باشد.
در عمل جراحی لثه تمامی تجهیزات از جمله ابزار و دستگاههای دندانپزشکی استریل میشود تا خطر عفونت کاهش یابد. پس از ایجاد برش از لثه، بافت لثه بالا زده میشود تا دندانپزشک بهتر ریشه دندان را ببیند و جرم گیری و ضد عفونی برای بسته ماندن پلاک و باکتریها انجام دهد.
پس از جرم گیری عمیق درمانهای دیگری مانند شکل دهی مجدد لثه، بازسازی استخوان یا درمانهای برنامه ریزیشدة دیگر انجام میشود. پس از پایان کار لثه به جای خود بازگشته و بخیه میشود. اگر از بخیه های قابل جذب استفاده نشده باشد باید حدود 7 تا 10 روز آینده برای کشیدن بخیه ها مراجعه نمایید.
بهبودی پس از عمل جراحی لثه
پس از هر درمان دندانپزشکی باید به دقت دستورات دندانپزشک را رعایت کنید تا به بهترین نتیجه دست یابید. طول دوره بهبودی بستگی به گستردگی عمل دارد. معمولاً تا چند روز پس جراحی لثه برای کنترل درد باید داروهای مسکن بدون نسخه یا تجویزی مصرف نمایید. ممکن است دندانپزشک توصیه های زیر را داشته باشد:
1. هر روز از دهانشویه ضد عفونیکننده استفاده کنید تا از بروز عفونت جلوگیری شود
2. تا چند روز از انجام فعالیتهای شدید خودداری کنید
3. روز پس از جراحی غذاهای نرم مصرف کنید
4. سیگار نکشید
5. یک یا دو هفته دیگر باید برای چکاپ به دندانپزشک مراجعه کنید. در این جلسه دندانپزشک فرآیند التیام لثه را بررسی کرده و در صورت لزوم بخیهها را میکشد.
پس از عمل جراحی شکل لثه اندکی تغییر میکند. لثه و دندانها پس از التیام سفت شده و محکمتر خواهد بود. برخی افراد ممکن است به غذاهای سرد یا داغ حساسیت پیدا کند. معمولاً با استفاده از خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس، این حساسیت دندان برطرف میشود.
هزینه عمل جراحی لثه
هزینه عمل جراحی بستگی به عوامل متعددی دارد. مهمترین عوامل تعیین کننده هزینه عبارتند از نوع عمل انجام شده، درمانهای جانبی مانند پیوند استخوان یا پیوند بافت نرم، استفاده از تجهیزات و تکنولوژیهای جدید مانند لیزر درمانی، میزان استفاده از ماده بی حسی و نوع مواد دندانپزشکی مورد استفاده.
فواید جراحی لثه با لیزر
• التیام سریعتر بافت ها
• عدم کاهش سطح لثه
• ضد عفونی بافت ها
• راحتی بیشتر بیمار
• دقت بالاتر
• کوتاهتر بودن دوره بهبودی
پیشگیری از بیماری لثه
از آنجایی که بیماری لثه در اثر رشد زیاد باکتریها و تجمع پلاک اتفاق میافتد، مهمترین و مؤثرترین راه پیشگیری از آن حفظ بهداشت دهان است. در بیشتر موارد با رعایت چند نکته میتوانید جلوی بیماری پیشرفته لثه و نیاز به جراحی لثه را بگیرید.
حداقل روزی دو مرتبه مسواک بزنید و یک مرتبه نخ دندان کشید. هر شش ماه یک بار برای چکاپ به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورت بروز مشکل از لثه یا دندان فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن بررسی و به موقع اقدام شود.
آینده درمان جراحی لثه
بیماری لثه در صورتی که درمان نشود میتواند مشکلات متعددی برای سلامتی ایجاد نماید. در پژوهشهای صورت گرفته ارتباط بین بیماری لثه و دیابت، بیماری قلبی عروقی، زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در بدو تولد کشف شده است.
بیماری لثه پیامدهای زیادی برای بیمار دارد و در صورت گسترده شدن بیماری عمل جراحی گسترده تری برای درمان لازم است. از بین بردن عوامل زمینه ساز بیماری لثه یعنی حفظ بهداشت دهان، احتمال بیماری لثه را به حداقل میرساند. جراحی لثه درمان بسیار موفقی محسوب میشود. همچنین در سایت medicalnewstoday اطلاعات کاملی وجود دارد.
از دیگر مطالب ما در سایت دیدن نمایید:
ایمپلنت دندان چیست؟ | هزینه کاشت ایمپلنت دندان در سال 1402
ایمپلنت فوری دندان | مزایای کاشت ایمپلنت دندان فوری + قیمت 1402
بهترین مرکز ایمپلنت | کلینیک تخصصی ایمپلنت
ایمپلنت یک روزه | کاشت دندان در یک روز - تحویل فوری روکش
بهترین دندانپزشک در شهرک غرب | تهران
ایمپلنت دیجیتال | مراحل درمان – محاسبه قیمت و مشاوره
متخصص ایمپلنت | بهترین متخصص ایمپلنت از نگاه بیماران
جراحی لثه با لیزر و هزینه آن و بیماری های لثه چیست؟
کشیدن دندان عقل + [هزینه جراحی دندان عقل]
لمینت دندان چیست؟ انواع لمینت دندان | قیمت لمینت در سال 1402
حدود یک سال هست که زبانم سفیدی زیادی میزنه و روی زبانم تاول زده امکانش هست به پروتز یا فلز تیتانیوم حساسیت کرده باشه؟
عرض سلام و وقت به خیر
وجود برفک وضایعه سفید رنگ علامت خوبی نیست.توصیه میشود به یک کتخصص بیماری های دهان و دندان مراجعه کنید.
سلام وقت خوش،این موضوع کاملا در حیطه و تخصص پزشک معالجتان میباشد.اما قابل ذکر است که جرمگیری جزو مراحل اولیه درمان میباشد.